FORSIDEN ADD MEG FANPAGE SKOLIOSE OM MEG DESIGN


Det er helt sykt at denne dagen har kommet allerede! Ett år siden jeg kunne si at jeg hadde 50 graders skjev rygg, ett år siden jeg plagdes med masse smerter og ett år siden jeg satt å gruet meg til operasjonen min. 


 20. august 2012, operasjonsdatoen min og nå er det 20. august 2013, hvor har tiden blitt av? Husker alt som om det var i går og når folk sier: "ÆH, MARIE DET ER NESTEN ETT ÅR SIDEN DU OPERERTE" får jeg et lite sjokk inni meg. Det kan vel umulig gått så lang tid siden operasjonsdagen min? Men jo, det har virkelig gått ett år.

 På denne tiden av dagen var jeg slettes ikke sånn jeg er nå. Jeg lå i en sykehusseng rett etter et stort inngrep, neddopa og sliten. Det er flere ganger jeg ser igjennom bildene fra oppholdet på Rikshospitalet og det er egentlig veldig rart å tenke tilbake på den tiden for så å tenke at jeg er faktisk en av de "heldige" som har fått ønske mitt om å ta denne operasjonen. Denne operasjonen var kjempeverdt det at jeg ikke kan sette ord på det en gang. Hvis du med skoliose får muligheten om å ta operasjonen, TA DEN! Tenk hvor mange som faktisk ikke får ønsket sitt oppfylt når det gjelder denne operasjonen eller må vente mange år før de får den muligheten. Hvis du skal igjennom denne operasjonen og ja, jeg vet at det er masse nervøsitet og tanker inni deg, men prøv å slapp litt av. Snart er det over. Når jeg var ferdig med operasjonen ble skuldrene mine med en gang litt lettere. Endelig slapp jeg å ligge langt utpå natten for å tenke om hvordan det kom til å bli etter operasjonen ol.

 Selvfølgelig, smertene var utrolig intense uken etter operasjonen, men du kommer deg igjennom dem uansett. Tenk positivt og at dette kommer du til å klare. Hvis dette er noe du ønsker må du bare tåle smertene og et lite "helvete" etter operasjonen. Snart er disse smertene over uansett, forhåpentligvis! Trenger du å snakke med en eller om du har noen spørsmål kan du skrive en kommentar på dette innlegget (eller et annet), sende meg melding på facebook, sende melding på blogg.no eller kontakte meg på fanpagen min på facebook. Hvis du ikke er medlem i skoliosegruppen på facebook kan jeg godt legge deg til, men da trenger jeg navnet ditt på facebook! 

 Jeg var egentlig utrolig heldig når det kom til dette inngrepet. Ryggraden min ble nesten helt rett, smertene gikk over kjapt, jeg kom meg på skolen allerede to uker senere, klarte å gå ganske langt i forhold til hva andre klarer første gåturen (ifølge sykepleierne i hvert fall) og jeg klarte å gjøre ting selv ganske fort også. Husker første gang jeg skulle snu meg fra rygg til siden etter operasjonen og det første sykepleieren sa var: "Neimen, du trengte nesten ikke noe hjelp av meg jo. Du klarte nesten å snu deg av deg selv!" Alle kommentarene andre mennesker kom med var utrolig motiverende og fine. Bare et lite ord fikk meg til å fortsette med den gode innstillingen og ikke gi opp.

 Dette året har det vært veldig mange tanker, følelser ol. Det har  vært et par dager jeg har tenkt: "Hvorfor i det hele tatt gjorde jeg dette? Jeg orker ikke denne smerten lenger. osv" , men heldigvis har det vært flest dager der jeg har tenkt: "Livet er perfekt. Endelig har jeg fått operasjonen min og framtiden vil bli bra!" Humøret mitt har vært langt nede, langt oppe og jeg har både vært glad, trist, lykkelig, oppgitt. Alt har vært som en bergodalbane, men det at jeg angrer sånn skikkelig på at jeg tok denne operasjonen har i hvert fall ikke vært med på denne turen. 
 Det å tenke tilbake på alt det jeg sleit med etter operasjonen er rart. Jeg klarte ikke å spise selv, sitte lenge i en stol, gå hvor langt jeg ville, stå oppreist lenge osv. Nå klarer jeg alt dette. Jeg jogger, går turer, er en dag på senteret, spiser helt selv (heldigvis, haha), står oppreist lenge (får fortsatt vondt av å stå lenge i den samme stillingen, men de fleste får vel det) og klarer meg godt på skolen og ellers i hverdagen. Hvis vi tar et eksempel fra i dag: I dag gikk klassen min med alle andre yrkesklasser inn til Mariholtet som er 4,5 km å gå ca. Det hadde jeg i hvert fall ikke klart for et år siden verken før eller ukene etter operasjonen.

 Det enste som er etter operasjonen er at jeg fortsatt sliter litt med smerter, defor går jeg som sagt til fysioterapi som hjelper mye på smertene mine, men jeg må bare si at smertene nå i forhold til før operasjonen er mye mindre! Dere som skal operere frykt ikke, selv om jeg startet med fysioterapi (noe som kanskje fler gjør allerede før operasjonen) angrer jeg ikke et sekund. Jeg ser det bare som en positiv ting fordi da får jeg trent mer enn det jeg egentlig gjør (haha) og får hjelp med hva jeg skal gjøre for  å holde smertene i sjakk. Fordi det å være i aktivitet er abosolutt en av de beste medisidene for deg og ryggen din. Da du kommer hjem du huske å komme deg ut for å gå litt turer for å fortsette med den aktiviteten som du drev med på sykehuset. Jeg var selv ikke utrolig flink på å komme meg ut på egenhånd, men heldigvis var mamma og pappa der som "jagde" meg litt ut, hihi! 

 Ett år har faktisk gått og nå er det et halvt år siden jeg var på kontroll på Rikshospitalet også. Nå snart er det tid for meg for å dra tilbake på ett-års kontroll og det blir siste kontrollen og besøket som pasient (satser jeg på)  på Rikshospitalet for meg og det er også utrolig rart å tenke på. Nå har jeg vært ut og inn fra sykehuset siden 2011 og nå skal det plutselig bare være slutt. Nå er alle røntgenbilder tatt, alle samtalene med leger, sykepleierere osv er ferdig og operasjonen er gjennomført. 

 Jeg må takke alle sammen for den støtten jeg har fått. Familie,  venner, bekjente, kirurgen min, ansatte som hadde noe å gjøre med meg enten før, under og/eller etter operasjonen min, fysiterapauten min på sykehuset og alle blogglesere + andre med skoliose, TUSEN TAKK. Dette året har vært veldig fint med en mye finere rygg, selv om jeg har ett langt arr nedover ryggen, men jeg lever fortsatt etter ordtaket: "There is something beautiful about scars og whatever nature. A scar means the hurt is over, the wound is closed and healed, the pain is done with." 

Hvordan har ditt år vært?

Postet av: Ingrid
Hei! Veldig bra skrevet:) jeg fikk akkurat vite at jeg skal ha en operasjon som du hadde, og lurer på noe; Kjenner du skruene og boltene osv. i ryggen? Og er det fortsatt vondt? Har stor smerteterskel og tåler en del, og lurer på om du også er en sånn person. Da kan jeg liksom sammenligne<3 bra blogg forresten
18.12.2013, 16:49
Postet av: Marie M
Ingrid: beklager for at jeg ikke har svart før! Jeg kjenner ikke akkurat skruene i ryggen, men ja, kan se og ta på dem hvis jeg "strammer" ryggen litt. Jeg har fortsatt vondt ja, men jeg har funnet ut at etter jeg startet å trene på treningssenter flere ganger i uken klarer jeg å holde smertene i sjakk. Jeg gikk til fysioterapauten en stund siden jeg fortsatt hadde en del vondt etter operasjonen og det funket godt det også. Jeg kan ikke si at jeg har en sånn kjempestor smerteterskel, men jeg har nok ikke den laveste heller. Jeg er trossalt en av de som kom seg raskt etter operasjonen uten problemer så! :) Håper du fikk svar på det du lurte på. Masse lykke til videre og tusen takk!
26.01.2014, 22:26
URL: http://marieskoliose.blogg.no/
Postet av: Ida
Hei! :) Jeg ser at innlegget er skrevet for en liten stund siden og veit ikke helt om du svarer meg på dette, men setter veldig stor pris på svar ! :)

Jeg har akkurat fått vite at jeg skal på riksen slutten av juli og ta en skoliose operasjon. Jeg søkte om det på Google, og da så jeg bloggen din, og lest gjennom.

Jeg har mye smerter, og tenker at en slik operasjon bare blir bra, men jeg klarer ikke å slutte å tenke på alle komplikasjonene, fikk du vite noe om lammelse i bein osv? jeg har en skoliose på 49 grader, og utvikler seg fort, skal begynne med fysio nå, for å bygge meg opp litt før operasjonen. Har du noen tips til ei veldig nervøs jente som skal gjennom en skoliose oprasjon?

hilsen ei litt nervøs jente!
20.03.2014, 18:47
Postet av: Marie M
Ida: Hei! Fikk ikke vite så mye om lammelse, annet enn at det alltid er en liten risiko for at man kan bli det. Har du noen spm om det, er det bare å spørre legen før operasjonen din, men som sagt er ikke så mye å tenke på egentlig. Jeg hadde jo selv utrolige smerter før operasjonen og det er noe jeg slipper nå (bare jeg er flink å holde meg i fysisk aktivitet)! Tips har jeg vel ikke så mange av, men for meg hjalp det veldig å lese mange erfaringer om dette på nett og å se youtube-videoer om dette. Du må bare prøve å tenke det positive i det og ikke la nervene ta overhånd. Livet mitt er mye bedre nå enn det det var før operasjonen, og det satser og håper jeg på at ditt også blir! Masse lykke til. Har du noen andre spm, bare spør i vei! :) (Håper dette var et greit svar på kommentaren din)
21.03.2014, 20:42
URL: http://marieskoliose.blogg.no/

Skriv en kommentar


Navn:

Din mail:

Url:

Din Kommentar:hits